OPRIREA

 

Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drum public, pe o durată de cel mult 5 minute.
Nu se consideră oprire :
a) imobilizarea vehiculelor atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulația pe drumul public respectiv;
b) imobilizarea autovehiculului având o masă totală maximă de până la 3,5 tone, atât timp cât este necesar pentru operațiunea de distribuire a mărfurilor alimentare la unitățile comerciale.
 
În funcție de locația unde se execută această manevră, putem clasifica oprirea în două categorii: oprirea în interiorul localității si oprirea în afara localității.
În localități vehiculele oprite voluntar pe partea carosabilă trebuie așezate cât mai aproape de marginea din dreapta a sensului de mers, paralel cu trotuarul sau cu axul drumului, pe un singur rând, dacă printr-un mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.
 
Pe drumurile cu sens unic, oprirea voluntară a vehiculelor este permisă si pe partea stângă, dacă rămâne liberă cel puțin o bandă de circulație.
În tuneluri sau pasaje subterane, în situația opririlor fortuite trebuie obligatoriu oprită funcționarea motorului!
În afara localităților, oprirea voluntară a vehiculelor se face în afara părții carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta drumului, paralel cu axul acestuia.
Vezi Parfumuri pentru Masina Notino :  notino.ro