Semnalele Politistului Rutier

 



Politistul rutier ne poate face urmatoarele semnale: oprire, reducerea vitezei, marirea vitezei ( daca suntem imobilizati, ultimul semnal coincide cu plecarea de pe loc) In afara acestor politistul ne mai poate face si alte semnale ( de ocolire, de schimbare a directiei de mers , etc) pe care de asemenea, le vom respecta. 

Semnalele agentului de circulatie
Oprire: Inseamna oprire pentru toate vehiculele, indiferent de directia de mers a acestora, precum si pentru pietonii care intentioneaza sa se angajeze in traversarea carosabilului. Pot sa nu opreasca cei care au patruns deja in intersectie si oprirea lor nu s-ar mai putea face in conditiii de siguranta( inaintea intersectiei)




  Oprire:   Inseamna oprire pentru toate vehiculele care circula din circula din directia intersectata de brat. Daca este ridicat bratul drept opresc cei care circula din spatele politistului, daca este ridicat bratul stang opresc  cei care circula din fata politistului. Ceilalti participant la trafic aplica regula prioritatii de dreapta!  


    Oprire:  Inseamna oprire pentru toate vechiculele care circula din fata si din spate. Ceilati participanti la trafic aplica regula prioritatii de dreapta!  


Pozitia de drepti a politistului rutier inseamna oprire pentru toti participantii la trafic  care au fost opriti initial prin unul dintre semnalele de oprire prezentate anterior. Nici un participant la trafic nu se pune in miscare daca a fost oprit, pana cand polistitul nu-i face dace seamnal in acest sens, chiar daca acesta a lasat bratul ( bratele ) jos. Daca semanlul de oprire a fost facut doar pentru anumite sensuri, ceilati participant la trafic respecta semnalizarile din intersectie la acesta semnalizare a politistului!


Semnificatia oprire pentru toate vehiculele care circula din diriectia intersectata de brat. Ca sa nu facem confuzii trebuie sa retinem ca orice semanl facut de catre politest rutier cu bastonul refectorizant insemana intotdeauna OPRIRE  .


Mariti viteza : Rotirea vioaie a bratului politistului semnifica grabirea traversarii pentru pietoni si sporirea vitezei pentru vehicule. Daca vehiculele sunt oprite, semanlul inseamna plecarea de pe loc pentru acestea.  
 Balansarea pe verticala a bratului politistului inseamna reducerea vitezei. Legea nu spune cu cat trebuie sa reducem viteza, dar semanlizarea trebuie respectata intocmai ( adica reducem viteza fata cu care ne depalsam atunci cand politistul ne-a facut semnalul, pana la limita evitarii oricarui pericol)