DEPASIREA


 Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin (schimbarea direcţiei de mers şi) ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră. Atunci când prin manevra de depăşire se trece de axa care separă sensurile de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială.

Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rand de vehicule staţionate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmează să efectueze o intoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună in pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe intreaga durată a manevrei.

Nu constituie depăşire, situaţia in care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decat vehiculele care circulă pe altă bandă in acelaşi sens de circulaţie. Aceasta manevra se numeste devansare.

Vezi Parfumuri pentru Masina Notino :  notino.ro