Indicatoarele de restrictie (interzicere)


 

Acesta au format routund, contur de culoare rosie, fond alb, simbol negru (cu expceptia unora dintre ele: "Accesul interzis" , cele ce intrezic oprirea si stationarea, cele care anunta terminarea restrictiilor, etc.) . Semnificatia acestor indicatoare incepe (se aplica) din dreapta acestora si se tremina in intersectia cea mai apropiata in lipsa unei semnalizari care sa precizeze lungimea sectorului pe care se aplica reglementarea ori a unor indicatoare care sa anunte sfarsitul interdictiei sau al restrictiei.

Accesul interzis (tuturor vechiculelor) : Se instaleaza la capatul opus al unei drum cu sens unic. Interzice accesul tuturor vechiculelor


Circulatia interzisa in ambele sensuri (pentru toate vechiculele) : Interzice accesul tuturor vechiculelor. Se instaleaza pe drumurile pe care se deoreste doar circulatia pietonilor. Daca sub indicator se monteaza panouri aditionale pentru exceptiile de regula, acestea pot avea acces (exemlpu: “riveranii”).



Accesul interzis autovehiculelor cu exceptia motocicletelor fara atas: La acest indicator, datorita pictogramei (autoturismului) suntem tentati sa spunem ca este interzis doar accesul acestora. GRESIT! Este interzis accesul tuturor autovehiculor (inculsiv a tramvaielor, masinilor si utilajelor), cu o singura exceptie (motocicletelor fara atas, adica cele pe doua roti). Este permis si accesul mopedelor precum si a celorlalte vechicule (biciclete, vechicule cu tractiune animala, carucioare).

Accesul interzis autovechiculelor: In stansa legatura cu explicatiile de la indicatorul anterior, acesta interzice accesul tuturor autovehiculor, fara ezceptie! Permite accesul celorlalte vechicule (biciclete, vechicule cu tractiune animala, carucioare).


Accesul interzis autovehiculor si vechiculelor cu tractiune animala: Daca am inteles explicatiile de la cele doua indicatoare de dinainte, este simplu sa intelegem si semnificatia acestora, Adica, autoturismul si motocieleta ne spun ca este interzis accesul tuturor autovehiculelor, iar caruta ne spune ca este interzis accesul vehiculelor cu tractiune animala.

Accesul interzis autovehiculelor cu remorca, cu exceptia celor cu semiremorca sau remorca cu o asie: Indicatorul interzice accesul tuturor autovehiculelor care au remorca ( chiar ti autoturismelor), nu numai a autovehiculelor care transporta marfa cu remorca. Este important sa retinem si a doua parte denumirii, cu exceptia celor cu semiremorcare sau remorca cu o asie (adica a remorcilor usoare, cu masa de pana la 750 kg).


Accesul interzis vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule avand o lungime mai mare de ……m: Indicatorul intrezice accesul tuturor autovehiculelor sai ansamblurilor de vehicule (chiar si a autoturismelor care tracteaza un alt autotursim, de exemplu), nu numai autuvehiculelor care transporta marfa, daca au lungimea totala mai mare de…… m.

Interzis a vira la stanga


                                                                  Interzis a vira la dreapta

                                                                       Intoarcerea interzisa

-----------------
Primele doua indicatoare au aplicabilitate in prima intersectie unde sunt instalate. Trebuie sa retinem ca primul indicator interzis si manevra de intoarecere. Al treilea indicator se gaseste instalat in locul unde este necesar a se interzice in mod expres intoarecerea pentru a nu stanjeni desfasurarea traficului rutier. Acesta nu interzice virajul la stanga!

-----------------


Limitare de viteza

Zona cu Viteza limitata
Sfarsitul limitarii de viteza

Sfarsitul zonei cu viteza limitata

Indicatoarele 1 si 2 obliga conducatorii de vehicule sa circule cu o viteza maxima inscrisa pe indicator, avand ca zona de valabilitate, pana la intalirea indicatorului 3 si 4 sau, daca pe acea zona a mai fost inca o restrictie, (interzicerea depasirii, interzicerea claxonatului, etc.) pana la indicatorul ‘Sfarsitul tuturor restrictiilor’ . Indicatoarele 1 si 2 nu interzic manevra de depasire a altor vehicule sau obstacole! 

Limitare de viteza diferentiata pe categorii de autovehicule:

 Indicatorul se gaseste instalat la capetele sectorului de drum sau strada pe care viteza de circulatia trebuie limitata in mod diferentiat pentru autoturisme si motociclete si respectiv pentru autovehiculele de transport de marfa sau calatori.

Depasirea autovehiculelor cu exceptia motocicletelor fara atas, interzisa.


Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri.


Sfarsitul interzicerii de a depasi.
----------
Primul indicator interzice oricarui vehicule sa depaseasca alte autovehicule cu exceptiea motocicletelor fara atas si a mopedelor. Celelalte vehicule pot fi depasite. Sunt interzise si celelalte manevre oprire, stationare, intoarcere si mersul inapoi. La intalnirea celui de al doilea indicator doar conducatorii autovehiculelor destinate transportului de marfuri nu au voie sa depaseasca nici un vehicul (ceilalti conducatorii au voie sa depaseasca, dar nu au voie sa opreasca). Cel de al treilea indicator semnifica sfarsitul zonei de actiunea ambelor indicatoare prezentate anterior.
---------

Oprirea Interzisa


Stationarea Interzisa

Ambele indicatoare semnifica acelasi luceu: interzice imoblilzarea voluntara a vehiculelor. Diferentaconsta doar in imbolizarii: la primul indicator pana la 5 minute, cel de al doilea peste 5 minute.  Rezulta ca in toate sitoatiiile unde este interzisa oprirea este interzisa si stationarea (si intoarcerea si mersul inapoi), dar reciproca nu este valabila. De fapt, sitoatiile specifice interzicerii stationarii sunt valabile doar pentru aceasta manevra neinflunetand nicio alta.
--------------------

Stationare alternanta  interzice stationarea in zilele impare ale lunii (1, 3, 5, ….).

Stationare alternanta  interzice stationarea in zilele pare (2, 4, 6, …..,).
Zona de stationare cu durata limitata:  se intalneste in localitati in inceputul sectorului cu durata de stationare limitata. De regula este insotit de un panou adictional cu orele intre care este permisa stationarea 7-9 h.

Sfarsitul zonei de stationare este instalat in locul unde se termina sectorul de stationare cu durata limita.

Interzis autovehiculelor de a circula fara a mentine intre ele un interval de cel putin…….. m: Indicatorul este instalat la capetele unui sector de drum unde conducatorii de autovehicule sunt obligati sa pastreze aceasta distanta minima fata de vehicului din fata sa in mers datorita existentei unor pericole din zona respectiva (drum aglomerat, alunecos, improscari cu pietre etc.)

Accesul Interzis Pietonilor

Vama


Indicatoarele interzic accesul unor anumite tipuri de vehicule care depasesc anumite dimensiuni sau mase.