Indicatoarele de obligare


    

Acestea au formă rotundă pe fond albastru cu simboluri de culoare abă, obligând conducătorii de vehicule să se deplaseze doar pe anumite direcții , să circule doar pe anumite drumuri.


   Înainte    /    Înainte sau la dreapta 

Indicatoarele se  întâlnesc  instalate  înaintea  intersecției  în  care sensul circulației este indicat de săgeată. Se interzice virajul la stanga (deci si intoarcerea si mersul inapoi sau la dreapta (la primul). Trebuie sa fim atenți și să nu confundăm primul indicator cu ,,SENS UNIC” unde sunt permise aceste manevre. 


  LA DREAPTA                            

Primul indicator este instalat pe partea intrării în intersecția cu drumul sau strada pe sensul indicat de săgeată este obligatorie. 

     Manevra de viraj  se execută inaintea lui fără a depăși indicatorul 

     Al doilea indicator este instalat înaintea lui in intersecția in care este obligatoriu virajul în sensul indicat de săgeată. Manevra se va face dupa depășirea locului in care se află indicatorul. 

    Fiind obligatorie executarea unui viraj si fiind obligatorie si reducerea vitezei la 30/50 km / h. 



Ocolire                                               

 Indicatoarele pot fii intalnite la capetele refugiilor , ale spațiilor de separare ale căilor sau înaintea altui obstacol de pe drumul unde vehiculele au voie sa treacă. 

   ATENTIE Ocolirea nu este considerate viraj, adică se consideră că mergem tot pe direcția inainte ! 



Intersectie cu sens giratoriu  

      Indicatorul este instalat pe insula circulara din intersecția cu sens giratoriu sau înaintea intersecției . Sensul săgeților reprezintă si sensul de ocolire a insulei. Indicatorul interzice oprirea , deci și stationarea , intoarcerea sau mersul inapoi.  

         Regula de prioritate:   au prioritate cei care circulă în interiorul intersectie față de cei care vor să pătrundă în ea.


Pista pentru biciclta / Drum (pista) pentru pietoni              (se adreseaza pietonilor) 

            Primul indicator este instalat la capetele pistelor destinate exclusiv bicicliștilor Daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor , acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva (modificare 19.01.2013). 

         Al doilea indicator este instalat la capetele de drum sau stradă rezervat în exclusivitate pietonilor.  

       Pentru conducătorii de autovehicule este important de reținut faptul că atunci când se intersectează cu astfel de drumuri trebuie să acorde prioritate celor pentru care sunt destinate.  




PISTA COMUNA PENTRU PIETONI SI BICICLETE / DELIMITAREA PISTELOR PENTRU PIETONI SI BICICLETE


Cele doua indicatoare alăturate sunt indicatoare pentru combinații ale celor de dinaintea lor , cu aceleași reguli de prioritate ca și în cazul precedent. 


                                         

 Viteza minima     Obligatorie  /     Sfarsitul vitezei    minime obligatorie                                     

         Indicatorul 1 este instalat la capetele sectorului de drum pe care deplasarea este obligatrie cu o viteză cel putin egala cu cea înscrisă pe indicator. 

         Indicatorul 2 este instalat în locul unde se termină sectorul de drum cu viteză minimă obligatorie. 




Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule      /    Lanțuri pentru zăpadă 


      Primul indicator obligă categoria de vehicule pentru care este destinat să circule doar pe acel drum. Al doilea indicator este instalat la capetele sectoarelor de drumuri cu declivități pronunțate sau curbe strânse pe este necesar atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpada sau cu polei vehiculele sa fie echipate cu lanțuri antiderapante pe roți. Aceasta este o obligatie doar pentru vehiculele cu masa de peste 3,5 tone! 



La intâlnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase  obligate sa circule pe direcția indicată de săgeată: inainte, la dreapta sau la stânga.